Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Zigzag Európában

Francia születésűként a két ország között élek. Pécsett 
lettem feleség, anya, orvos.
Írni  szeretek , de főleg gondolatokat megosztani. És kíváncsi, 
kíváncsi vagyok...

Française de naissance, je vis entre les deux pays. Je suis devenue 
épouse, mère et médecin à Pécs.
J'aime écrire, et surtout échanger des idées. Et je suis curieuse, 
curieuse...

Indíts Te is blogot a francianyelv.hu-n!

Lajkoltam és osztottam egy aranyos és mégis számomra zavaró videót: egy honfitársam francia pékséget nyított Dunakeszin, nagyon szimpatikusan és természetesen mutatja be az üzletét. Dicséri a kiflit, kalácsot, kenyeret, az alapanyagokat, a bolt hangulatát, mindezt egy ismert, táncra hívó zene kiséretében és utánozhatatlan francia akcentussal. A vevők, meg a kutya is kedves szót kapnak. Kicsit amatőr, kicsit kommersz az eredmény de egy pillanatig éreztem a frissen sűlt baguette illatát, telitalálat. Egy fiatal kismama is szerepel akinek pocakját a kedves pék simogatja talán azt sugallva, hogy finom termékeivel a fejlődő babák egészségéhez is hozzajárul. Na! Itt van nekem a háborgató momentum. Ezzel kapcsolatosan eszembe jutott, hogy a múlt év októberében Pennsylvania államban egy olyan törvényt fogadtak el amely tíltja a terhes nők hasának idegen által történő éríntését, simogatását. Valószinű, hogy csak Amerikában lehet egy ilyet elfogadni de mégis, van benne valami ami elemien jogos. Nagyon gyakori ez a jelenség, találkozik az utcán az idősnéni, az ismerős, a póstáskisasszony, az anyós, a munkatárs a kismamával és azt hiszi, hogy a legtermészetesebb módon joga van hozzányúlni a hasához..... és megteszi. Persze aranyos, meg kedvesen érdeklődik, meg a mama ismerőse, meg ez, meg az de mégis kifejezetten erőszakos. Alig lehet védekezni ellene. Sokszor csak visszahúzódni lehet, kényszeredetten mosolyogva.

Valószínű, hogy én is megtettem ezt az egyszerű mozdulatot és miért? Mitől gondoltam, hogy van ehhez jogom, vagy nem is gondoltam, csak éreztem, jön ez a mozdulat, kinyújtom a karomat, és odateszem laposan a kezemet ösztönösen? Mint mindenki aki ösztönösen keresi az élet misztériumára a megfejtést? Nincs erre válaszom.

Ettől még bíztosan nagyon finom a kifli Dunakeszin. És nagyon nagy sikert kivánom a pékségnek.

Esik az eső: Brüsszelben vagyunk. Kocsiban ülök és lassan, lassan halad a sor. Vitus volt iskolájához közeledve látom, kutyás rendörök őrzik a gimnáziumi kerítést és a Leopold Park bejáratát. Feladom, a következő körforgalomnál a sárga faleveles macskaköves úton visszafordulok és hazamegyek.

Il est tôt, cinq heures, ce vendredi 17 Mai 1935. C’est un moment que Louis aime particulièrement, le départ en mission à l’aube. Il se lève dans un frisson qui chasse le dernier engourdissement de ses muscles et s’habille rapidement tout en se préparant mentalement à cette sortie habituelle de repérage photographique. Il vérifie soigneusement son matériel, les objectifs, les lentilles, les pellicules.

Szenvedélyesen szerettem Magyarországot évtizedeken keresztül és .....pffffffft..... elmúlott. A „szenvedélyesen” elmúlott.Vége van és nem is vagyok annyira oda! Ez mint a nagy szerelem, amikor vége van, ordítóan fáj, és időt hagyva az időnek, elcsendesül.

Vitus érettségire készül, annyira együttérzek vele! Természetes hogy a szülő ilyenkor újra átéli a szellemi, lelki megpróbáltatást, az „érettségre” vezető utat. Így a napokban sokat jutott eszembe Claire: minden kalandom kisérője volt, 17 éves koromtól a házasságomig, 2 évvel későbbig.

Két gyereket láttam ma. Kicsiket. Két kicsi cigányt. Egy nagyforgalmú út mentén mentek a járdán, kettesben, nyugodtan, egymás kezét fogva. Talán 3-4 évesek lehettek.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó