Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Nagyon hamar ki fog bennem ugrálni a biztositék: ma egy hónapja költöztünk Franciaországba és még mindig nincs internet, fix telefon, tv. Bravóóóó France-Telecom-Orange!

 

A Magyarországról hozott tranzisztoros jó kis rádió jelenti a kapcsolatot a külvilággal, azért... nem Szokol rádió, hanem Panasonic, de mégis szürrealista a helyzet. Nagyon találékonyak vagyunk: gyerekkori barátom mondta, hogy csigavillával lehet antennát csinálni, fejlesztettük az ötletet és régi antennával és dekóderrel a két „nemzeti” adót tudjuk fogni. A szocreálos igényeim lakberendezési szinten ki vannak elégítve és tegnap már láttuk Hollande elnököt kezet fogni az angol királynővel! Yeahhh!

 

Szóval minden OK: amitől a legjobban tartottam simán ment. A francia adminisztráció meglepően kompromiszumképesnek tűnik nekem, remélem, nem lesznek rossz meglepetéseim később.

 

Orange (francia telekommunikációs cég) szinten viszont, mindennek az aldozatai vagyunk: az alkalmazottak szakszervezeti öntudatának, a feladatok tagoltságának, a nyári vakációnak, az országos bugnak, az egyéni bugnak, a különböző szervezeti és müködési egységek kihelyezésének, stb-nek..... Már legalább 20 „tanácsadóval” beszéltem. Mindegyik nagyon udvarias és segitőkész, de tehetetlen a gépezettel szemben.

Egy szimpatikus bátor fiatalember, aki talán Afrikából  beszélt velem magyarazta: „ é’tem, Asszonyom, hogy Ön elégedetlen, de é’tse meg, mi aka’tuk ezt a tassadalmat, ezt az embe’telen világot , ahol a masinának nagyobb hatalma van mint a’ embe’nek. Ez volt a tegnapi napi gondolat. Pozitivan fogom fel a dolgot: pack-ot kaptam egy áráért, internet-tv-telefon előfizetést és filozófia órát egyben.

A távvevőszólgálatnál van egy nagyon szimpatikus fiatalember, André-nek hívják, hangjából ítélve lehet 35 éves. Ő Lille-ből dolgozik az Orange-nál. Minden nap beszélek vele, lassan egész jó barátságban leszünk, és hiányozni fog nekem, ha megoldódik a problémám. Azon gondolkodtam, hogy nagy diszkrepancia van a neve és a kora között: 35 éves Andrék már rég nincsenek Franciaországban. Akcentusa nincsen, mi lehet emögött?

 

Ez egy kis szelet a franciaországi életünknek.

17 éves fiam a hónap végén érkezik, addig talán lesz megoldás. Ugyanis neki két problémája van itt: nincs internet és rondák a lányok.

Hát, a másodikkal nem tudok mit kezdeni és tartósabb lesz.

 

 

 

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó